Żywienie optymalne
to dostarczenie organizmowi tyle i takich składników, które są mu potrzebne do prawidłowego ” BEZAWARYJNEGO” i długiego funkcjonowania.
DR JAN KWAŚNIEWSKI
ŻYW. OPT. WYDANIE III 2006
DIETA OPTYMALNA – Żywienie optymalne
Dieta optymalna właściwie nie jest „dietą” w potocznym rozumieniu tego słowa. Dieta optymalna jest sposobem żywienia się człowieka chorego, zaś żywienie optymalne pozostaje na całe życie. Jest to dieta na zawsze, bo zawsze człowiek powinien odżywiać się tak, by możliwie pokryć potrzeby budulcowe i energetyczne swojego organizmu, a dieta optymalna to właśnie zapewnia.
Twórcą diety optymalnej jest DR JAN KWAŚNIEWSKI – lekarz medycyny fizykalnej i balneoklimatologii. W latach sześćdziesiątych pracował jako lekarz –dietetyk, w sanatorium wojskowym w Ciechocinku. Wtedy zauważył, że jeśli w planowanych jadłospisach zwiększył ilość tłuszczu, a zmniejszył ilość węglowodanów, kuracjusze zjadali mniej, a czuli się bardziej syci. Ponadto otyli tracili na wadze, poprawiało się ogólne samopoczucie, a wyniki kuracji uzdrowiskowej były lepsze. Problem ten tak go zainteresował , że podjął studia w tej dziedzinie i poświęcił mu całe dalsze życie. Przeprowadził setki różnych badań, a także doświadczeń na sobie samym i swojej rodzinie, a następnie na pacjentach. Jednym z wyników było stwierdzenie, że zdrowie człowieka, jego samopoczucie, charakter, umysłowość itd. Zależą głównie od tego czym się i jak się żywi. Kolejne wnioski nasuwały się same: jeśli organizmowi dostarczy się tyle i takich składników, by wszystkie procesy metaboliczne mogły przebiegać prawidłowo, a wszystkie komórki i tkanki były dobrze odżywione – to człowiek będzie zdrowy, silny i sprawny, będzie długo żył. Dowodów na prawdziwość teorii dr. Kwaśniewskiego, na skuteczność modelu żywienia optymalnego dostarczają setki tysięcy ludzi, których wyleczył on z chorób uznawanych za nieuleczalne, jak cukrzyca, miażdżyca, nadciśnienie choroby zwyrodnieniowe i inne. Zarówno dr. Kwaśniewski jak i osoby żywiące się optymalnie wolą zamiast słowa „dieta” używać określenia „ żywienie optymalne”. Jest to bowiem sposób żywienia, który przyjmuje się na całe życie, nie okresowo jak większość diet. W skutek tego całkowicie zmieniają się normują procesy metaboliczne , inaczej przebiega przemiana materii.
NA CZYM POLEGA DIETA OPTYMALNA
Dieta optymalna jest dietą wysokotłuszczową. Stosując ją trzeba zjadać bardzo dużo tłuszczów. Są one podstawą i głównym składnikiem jedzenia. Należy zachować odpowiednią proporcję między trzema podstawowymi składnikami produktów spożywczych: 1 g zjedzonego białka powinno przypadać 2,5 do 3,5 g tłuszczu i tylko 0,5 -0,8 g węglowodanów.
Zarówno białko jak i tłuszcze powinny pochodzić ze zwierząt. Najlepsze białko zawarte jest w jajkach, produktach mleczarskich, podrobach, mięsie, a najlepsze tłuszcze to masło, słonina,smalec wieprzowy i gęsi, łój.
Z diety wyklucza się niemal całkowicie cukier ( ten z cukiernicy i ten zawarty w miodzie, owocach i wszelkich produktach słodkich) oraz produkty zbożowe, mąki, kasze, ryż, chleb. Węglowodany ogranicza się więc do minimalnej ilości podanej w proporcji.
PRĄDY SELEKTYWNE
„Nie są elektromagnetycznym ładowaniem głównych czakramów, a elektromagnetycznym porządkowaniem zaburzeń w czynności układu wegetatywnego, jest to równoznaczne z porządkowaniem zaburzeń pól elektromagnetycznych w organizmie, które to zaburzenia występują praktycznie w każdej chorobie „
Dr Jan Kwaśniewski
Odp na listy -2
Poza żywieniem optymalnym doktor Kwaśniewski opracował zabiegi prądami selektywnymi, metoda ta umożliwia wpływanie w sposób nieinwazyjny na funkcjonowanie autonomicznego układu nerwowego, sterującego pracą narządów wewnętrznych.
Połączenie obu metod, tj. leczenie dietą zrównoważoną i elektroterapia daje bardzo dobre efekty. Przy pomocy zabiegów, można dodatkowo pozbyć się towarzyszących powikłań, np. stopy cukrzycowej oraz przyśpieszyć leczenie miażdżycy.